Færøerne

Oprettet den

Tjørnuvík

Mit bekendtskab med de 18 øer går tilbage til 1992, hvor jeg blev ansat på en 2-års kontrakt på Færøerne.

Jeg skulle arbejde som gymnasielærer på Østøens gymnasium, der dengang lå i den lille bygd Gøtugjógv, og Annemarie og min datter Maja tog sammen med mig derop, mens min søn Bruno tog et år til USA.

Og for alle dem, der ikke kender noget til den nyere færøske historie, så var det i 1992, at Færøerne næsten gik fallit. Hele den danske offentlighed gik amok og pegede fingre ad dem deroppe nordpå, der (mente man) havde levet i sus og dus.

Især var Ekstra Bladet på pletten og fortalte uge efter uge om Færøernes overforbrug. Færingerne havde bygget alt for store huse til sig selv, og øerne var gennemhullet af tunneller – sådan hed det. Den lille ø Kalsoy, der har 5 tunneller, og som færingerne selv kalder for Blokfloytan (blokfløjten), blev symbol på færingernes overforbrug.

Det var ydmygende for alle parter – især for færingerne. Og jeg har endnu i dag billedet på min nethinde af Marita Petersen, Færøernes daværende lagmand/kvinde, der i begyndelsen af 1993 tog til Danmark for at bede om hjælp. I min erindring regnede det den dag, og alt var mørkt derude på landingsbanen i Vág Lufthavn, hvor hun stod ensomt og ventede på at komme om bord på sit fly.

Opmuntrende var det ikke, og jeg tror, det var her, det for alvor gik galt i forholdet mellem Færøerne og Danmark, for ingen af os kom sådan rigtigt ud af denne krise med værdigheden i behold, og i dag står vi lidt famlende og spekulerer på, hvad vi skal med hinanden.

Drejer forholdet mellem Færøerne og Danmark sig kun om de godt 600 millioner kroner, vi sender derop hvert år? Eller er der andre ting, der forbinder os med hinanden? Foreløbig kan vi konstatere, at der er omkring 30.000 færinger, der har valgt at bo i Danmark, og hvis afvandringen fra Færøerne bliver ved i samme takt, vil det ende med, at der lever flere færinger i Danmark end på Færøerne.

Det er et paradoks, at de herboende færinger har valgt Danmark samtidigt med, at de længes hjem til Færøerne. Det må være sådan en nagende længsel, der ikke kan realiseres, for ulykkeligvis er de lige så fremmede over for Færøerne som de nogle gange er over for Danmark.

Læs mere